In Openbaring staan veel getallen. Bijvoorbeeld de getallen zeven, twaalf, vierentwintig en 1260. Wat betekenen al deze getallen? Zijn ze symbolisch bedoeld?

Er zijn zeven gemeenten, zeven zegels, zeven bazuinen en zeven schalen. Is dit symbolisch? Of mogen we dit letterlijk opvatten (zie de blog over het letterlijk lezen van de Bijbel)? Wellicht houdt God van dit getal, houdt Hij van structuur en regelmaat. Er is geen goede reden te bedenken om het niet letterlijk te nemen.

De beschrijving van de hierboven al genoemde plagen, pleit ook voor letterlijk lezen. Na het eerste zegel, komt het tweede. Daarna het derde. De zegels hebben allemaal een eigen bedoeling en invulling. Bij de zeven bazuinen, worden eerst de eerste vier beschreven. Daarna wordt gezegd dat er nog drie weeën volgen – de vijfde, zesde en zevende bazuin. Na de eerste wee wordt gezegd: Dit was de eerst, er volgen er nog twee. Dit nodigt ook uit om de getallen te lezen zoals ze er staan.

Er komt een groep van 144.000 mensen voor in Openbaring. Dat zijn er 12.000 uit elke stam van Israël. De meeste mensen nemen aan dat Israël inderdaad uit twaalf stammen bestaan. Waarom dan niet 12.000 mensen uit al die stammen?

Getallen in Openbaring hebben hun symboliek. Tegelijkertijd hebben ze een duidelijke functie. Ik lees het maar zoals het er staat.

Steven Verhorst