Iedereen die tegen Christus is, zou een antichrist genoemd kunnen worden. Waarom wordt door veel mensen (en ook in de romans) gesproken over een specifieke antichrist?

Johannes geeft mogelijk een antwoord in zijn eerste brief.

Kinderen, het is de laatste ure; en gelijk gij gehoord hebt, dat er een antichrist komt, zijn er nu ook vele antichristen opgestaan, en daaraan onderkennen wij, dat het de laatste ure is.

1 Johannes 2:18

We hebben gehoord, zegt Johannes, dat er een antichrist komt. Dat is die ene, waarover gesproken wordt en die we tegenkomen in deel 2 en 3 uit de serie.

Waar Johannes voor waarschuwt, is dat er vele antichristen zijn en nog zullen komen, voorafgaand aan die ene aan het einde. Het is een waarschuwing om goed op te letten en niet in slaap te sukkelen.

Hoe herken je een antichrist? Daarover is Johannes duidelijk. Allereerst is hij een leugenaar en ontkent hij dat Jezus de Christus is (de Messias is). Hij loochent zowel de Vader als de Zoon. Dit staat in vers 22.

Verder zegt Johannes (en dat is een bemoediging) dat we de Geest van God hebben gekregen, Die ons in staat stelt om de antichrist te herkennen. We hoeven niet bang te zijn dat we ‘per ongeluk’ in zijn val trappen – als we afgestemd zijn op God, zal God ons behoeden voor struikelen.

We hoeven niet bang te zijn! Wel waakzaam.

Steven Verhorst