De meeste gelovigen lezen de Bijbel letterlijk. Wanneer we bijvoorbeeld lezen dat Saul de eerste koning van Israël was, geloven we dat. Lezen we over de bouw van een enorme tempel door Salomo, dan nemen we dat ook letterlijk. Salomo was trouwens schatrijk. Ook dat geloven de meeste mensen wel.

Sommige teksten dienen we niet letterlijk te nemen. Wanneer bijvoorbeeld geschreven staat: ‘De hemelen zijn van koper’ of bijvoorbeeld: ‘de bomen klappen in hun handen,’ dan gaat het om een metafoor.

Het lastige van Bijbellezen is het maken van de keuze. Wanneer vat je iets letterlijk op en wanneer figuurlijk? Bij het lezen van de Bijbel, en trouwens ook bij het schrijven van mijn boeken, wil ik de Bijbel letterlijk opvatten, tenzij er een duidelijke reden zou zijn om het niet te doen. Ik geloof dat Jezus Christus mensen genezen heeft en Zelf uit de dood is opgestaan. Er is geen reden om hieraan te twijfelen. Ik geloof dat het boek Openbaring ook letterlijk mag worden opgevat, tenzij erbij staat dat we het anders moeten lezen. Een voorbeeld daarvan is: Er werd een teken in de hemel gezien, en ik zag…’

Waarom vertel ik dit?
Omdat ik geloof dat als we Openbaring aannemen zoals het er staat, zoals we de rest van de Bijbel mogen opvatten zoals het er staat, het boek veel eenvoudiger wordt en beter begrepen kan worden, dan wanneer we proberen de beschreven gebeurtenissen te vergeestelijken of als metaforen te zien.

Volgens deze gedachtengang – mijn keuze om zoveel mogelijk letterlijk te lezen – zijn de boeken over de eindtijd ontstaan en geschreven. Ik wens je veel leesplezier toe en prachtige ontdekkingen in Gods Woord.

Steven Verhorst