Een serie schrijven, bijvoorbeeld over een bepaald thema, of bijvoorbeeld een trilogie (drie romans), vraagt voorbereiding. Het heeft voordelen en ook nadelen.
De voordelen van het schrijven van een serie over een bepaald thema, is dat je zelf de ruimte kunt creëren om het thema in verschillende onderdelen uit te werken. Dit kan de overzichtelijkheid bevorderen. Het thema Eindtijd kun je dan uitwerken in ‘Verwachting in de tijd van de Bijbel’, ‘Profetieën over de Eindtijd’ en ‘Praktisch omgaan met de Eindtijd.’ Om maar een voorbeeld te noemen.
Het schrijven van een serie romans heeft ook voordelen. Zo krijg je meer ruimte om personages uit te werken. Tijdens het schrijven ontdek je (als schrijver) welk persoon je aantrekt en waar je meer over wilt schrijven en welke personen om hem of haar heen moeten staan, zodat je hoofdpersoon nog beter uit de verf kan komen. Dat kan in een enkele roman natuurlijk heel goed, maar in een serie heb je meer ruimte.
Er zijn ook nadelen. Wanneer je aan een serie begint, is het belangrijk dat je ook kunt volhouden. De kans dat je opeens geen inspiratie meer hebt, wordt groter – de writers block. Ook kan het zijn dat je het niet meer interessant kunt houden voor je lezers. Het is dus belangrijk vooraf goed na te denken over je doelen en je doelgroep.
Mijn serie – Als tijd opraakt – is niet goed vooraf gepland, moet ik eerlijke bekennen. Ze is ontstaan uit puur enthousiasme over het onderwerp. Ik ben begonnen en had na deel 1 alweer zoveel ideeën, dat ik meteen begonnen ben aan deel 2. Ik heb wel bewust het besluit genomen niet een vierde deel te schrijven, hoewel er ideeën te over zijn. Drie leek me goed, ook voor de lezers.
Zie ook: ‘Het schrijven van een roman‘
Schrijf je zelf en denk je aan een serie? Dan hoop ik dat je het enthousiasme en de visie vindt om dit te gaan doen en vol te kunnen houden. Het is de moeite waard 🙂
Steven Verhorst